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QUESTION PRESENTED:

The Federal Reserve Board's Regulation Z, which implements the Truth in 
Lending Act, requires creditors to provide an initial disclosure statement, before any 
transaction on an open-end credit plan takes place, containing "each periodic rate 
that may be used to compute the finance charge."  12 C.F.R. § 226.6(a)(2). 
Regulation Z also requires that when a creditor later changes any term that it was 
required to disclose in the initial disclosure statement, the creditor must "mail or 
deliver written notice" of that change in terms before the effective date of the 
change.  12 C.F.R. § 226.9(c). 

Credit card issuing banks generally provide the requisite initial disclosures in 
or with the contract document that governs the credit card account.  Such 
cardholder agreements commonly specify a standard periodic rate of interest and 
also that, if the cardholder defaults in a certain manner, then the creditor may 
increase the periodic rate on the account up to an identified default rate. 

The question presented is: 

When a creditor increases the periodic rate on a credit card account in 
response to a cardholder default, pursuant to a default rate term that was disclosed 
in the contract governing the account, does Regulation Z, 12 C.F.R. § 226.9(c), 
require the creditor to provide the cardholder with a change-in-terms notice even 
though the contractual terms governing the account have not changed?
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